Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Ντοματα


Η ντομάτα είναι η βασίλισσα του κήπου μας κάθε καλοκαίρι.
Λαχανόκηπος χωρίς ντομάτα δεν εννοείται αλλά κι αν ακόμα δεν έχετε κήπο προλαβαίνετε ακόμα να απόκτησε μερικές στο μπαλκόνι σας ανάλογα με το χώρο που έχετε και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.


Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ ίσως τώρα είναι η ευκαιρία σας μέσα από την ομαδα μας και το καναλι μου  θα πάρετε όλες εκείνες τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν φέτος να απολαύσετε φρέσκιες ντοματούλες από τα χεράκια σας.

Το άρωμα, η γεύση της σπιτικής τομάτας δε συγκρίνεται με αυτής που αγοράζετε, γιατί οι τομάτες του εμπορίου αναγκαστικά μαζεύονται πριν ωριμάσουν, ώστε να αντέξουν το χρόνο που θα μεσολαβήσει από τη συγκομιδή μέχρι την τοποθέτηση στον πάγκο ή το ράφι, όποτε είναι ελλιπής η θρέψη τους. Για να μην αναφέρω ότι πολλές από αυτές «βιάζονται» με τεχνητό τρόπο να είναι έτυμες νωρίτερα.
Το χρώμα του καρπού είναι συνήθως κόκκινο, υπάρχουν όμως και ποικιλίες που έχουν χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ ή λευκό.
Αν θέλετε ντομάτες από δικό σας σπόρο (όπως κάνω εγώ) θα πρέπει να ξεκινήσετε 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα, μέσα στο σπίτι η σε θερμοκήπιο γιατί σίγουρα μιλάμε για Ιανουάριο -  Φεβρουάριο, αν θέλετε να δοκιμάσετε τώρα Μάιο το σπόριο μένει έξω.
Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος από 1 έως 1,5 εκατοστά περίπου.
Οι τοματιές θέλουν φως. Πολύ φως για να αναπτυχθούν.
Το άριστο της βλαστικής ανάπτυξης παρατηρείται στους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου. Η βλαστική ανάπτυξη είναι επίσης ταχύτερη όταν παρατηρείται διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα μεταξύ 4 και 5 βαθμούς Κελσίου (θερμοπεριοδισμός).
Καθώς οι ντοματιές μεγαλώνουν, θα πρέπει να κουνιούνται. Να κουνιούνται; Ναι, θα πρέπει να τις χτυπά ένα ρεύμα αέρα για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά κάθε μέρα. Η κίνηση από τον αέρα, θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν γερό κορμό.

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Όταν τα φυτά που αναπτύσσονται στο σπορείο, φτάσουν σε ύψος τα 8 με 10 εκατοστά και έχουν βγάλει 2 πραγματικά φύλλα, είναι έτοιμα για μεταφύτευση.
Όταν μεταφυτεύετε τις ντοματιές από το σπορείο στον κήπο, φροντίστε να  τις θάψετε πιο βαθιά από ότι ήταν στο σπορείο. Καλύψτε με χώμα το μίσχο τους μέχρι και 1 με 2 εκατοστά κάτω από το τελευταίο φύλλο. Η τοματιά θα αναπτύξει ρίζες στο μέρος του μίσχου που είναι κάτω από το χώμα, ενώ το φυτό θα στηριχθεί καλύτερα.

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

η φύτευση των σπορόφυτων μπορεί να γίνει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 12 βαθμούς Κελσίου. Κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου, το φυτό παθαίνει ζημιές σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του
Η ντομάτα ιδικά η αναρριχώμενη θέλει στήριξη με κάποιο στύλο η να φυτευτεί κοντά σε φραχτη που θα την δέσετε επάνω αυτό θα το δούμε σε βίντεο που θα αναρτήσω μόλις στηρίξω τις δικες μου ντομάτες μόλις μεγαλώσουν λίγο ακόμα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας εγώ συνήθως καλλιεργώ κάθε χρόνο 3 ποικιλίες μια για σάλτσα, μια για σαλάτα και μια έξτρα  που λέγεται καρδιά βούβαλου και είναι μεγάλη και γλυκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ