Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Καρδαμο

«Φάε να καρδαμώσεις», το ελληνικό κάρδαμο που εννοούσαν οι γιαγιάδες μας ουδεμία σχέση έχει με το αποξηραμένο μπαχαρικό της Ανατολής.
Το κάρδαμο είναι αυτοφυές φυτό και τα φύλλα του φύονται κοντά στη βάση του έχουν δυνατή πικάντικη γεύση και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και διάφορα γαρνιρίσματα. Το φυτό αυτό δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, στα περιβόλια που ποτίζονται καλά, σε όχθες, σε ρυάκια. Συλλέγεται την Άνοιξη και τις αρχές του Καλοκαιριού. Δεν αξίζει να αποξηρανθεί, γιατί τότε χάνει τις ιδιότητές του.
Περιέχει βιταμίνη C, γιατί και θεωρείται προληπτικό για κάθε ασθένεια. Ανοίγει την όρεξη, βοηθάει στη χώνεψη, απομακρύνει τα αέρια του στομάχου και των εντέρων.Αντισηπτικό στις αιμορροΐδες. Μασώντας φρέσκα φύλλα κάρδαμου κάνουμε καλό στα ούλα και τις στοματίτιδες. Είναι καρδιοτονωτικό. Κατά των ρευματισμών. Διουρητικό, αποχρεμπτικό και κατά της αιματουρίας ως αφέψημα. Για πέτρες στη χολή και τα νεφρά, βρογχική καταρροή, ερεθισμούς στο δέρμα ως έγχυμα. Κατά της δυσοσμίας του στόματος: Μασώντας φύλλα κάρδαμου αφού φάμε σκόρδο η μυρωδιά φεύγει.
Χάρη στα λεπτά φυλλαράκια του με την πιπεράτη γεύση, το χόρτο αυτό χαρίζει σπιρτάδα σε όλες τις σαλάτες, καθώς και στα βραστά ή ψητά ψάρια, ή τα πουλερικά, που τα πασπαλίζουμε με κάρδαμο πριν από το σερβίρισμα.


Το κάρδαμο είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και σε γλάστρα, σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο παράθυρο της κουζίνας σας. Χρειάζεται ελαφρύ χώμα και αρκετό νερό. Οι σπόροι του κάρδαμου δεν πρέπει να φυτευτούν πολύ βαθιά και είναι καλό να μπουν σε σειρές με απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους.

Η καλύτερη εποχή για να τον φυτέψετε είναι η αρχή της άνοιξης  και μπορείτε να ανακυκλώνετε τη σπορά κάθε 20 μέρες, εάν κουρεύετε τα φρέσκα φύλλα και το χρησιμοποιείτε σαν σαλατικό. Τα πρώτα φυτά θα εμφανιστούν σε 10 μέρες περίπου αναλόγως τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αραιώστε τα φυτά σε περίπου 4 εκατοστά απόσταση το καθένα από το διπλανό του.
 Σε λίγες μέρες θα μπορείτε να κόψετε τα φρέσκα φύλλα για τη μαγειρική σας. Εάν επιλέξετε να το αφήσετε να μεγαλώσει, μπορείτε να αποξηράνετε τα άνθη του, αλλά και να μαζέψετε τους σπόρους του για μελλοντική χρήση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ