Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Κόλιαντρο


Το Κόλιαντρο η Κινέζικος μαϊντανός είναι ένα ετήσιο φυτό-βότανο στην οικογένεια των Σελινοειδών.
Είναι ένα μαλακό φυτό που φτάνει σε ύψος έως τα 50 εκ
Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα, αλλά τα φρέσκα φύλλα και οι αποξηραμένοι σπόροι είναι τα μέρη τα οποία πιο παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Ο κορίανδρος είναι κοινός στις κουζίνες της Νότιας Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδική, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου,
Ο κορίανδρος όπως και πολλά μπαχαρικά, περιέχει φυτοχημικά που μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφίμων που καρυκεύονται με αυτό το μπαχαρικό.
 τα φύλλα του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται συχνά ωμά ή προστίθενται στο πιάτο αμέσως πριν από το σερβίρισμα.

 Οι σπόροι όταν συνθλιβούν, έχουν μια λεμονάτη γεύση εσπεριδοειδούς.
Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως βότανο για την ανακούφιση από τους πόνους, τις κράμπες, τους σπασμούς, τη ναυτία, τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες. Το έλαιό, το οποίο παράγεται από τους σπόρους του, είναι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα στον πλανήτη ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε τρόφιμα του εμπορίου.
Δεν έχει πολλές απαιτήσεις παρά μόνο πότισμα. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό κατά την διάρκεια ανάπτυξης του βλαστού, μετά την ανάπτυξη του είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία.  Μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα.
 Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι  17 – 22 Co . Σπέρνουμε τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο
Ήταν από τα βασικά μπαχαρικά και μυρωδικά στην αρχαία Ελλάδα. Τον χρησιμοποιούσαν σε όλες του τις μορφές, τόσο τον φρέσκο όσο και τους σπόρους του ως φυσικό συντηρητικό κυρίως για τα κρέατα. Η σκόνη από τους καρπούς του κόλιανδρου χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της μόλυνσης πληγών. Βοηθά στο πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Μειώνει τα φούσκωμα της κοιλιάς και διευκολύνει την πέψη. Θεωρείται διεγερτικός και επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ