Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Ο γεωσκοληκας


Τα γλοιώδη πλάσματα που ζουν μέσα στην και για πολλούς είναι άκρος αποκρούστηκα είναι η πολύτιμοι για όλο τον πλανήτη γεωσκοληκες.
Μέσα από το μπλοκ σήμερα ας τους γνωρίσουμε και ίσως τότε να μας φάνουν λιγότερο αποκρουστικά και περισσότερο ωφέλιμα.
Κατά τον Αριστοτέλη είναι τα έντερα της γης και αν αυτά πάθουν κάτι τότε όλος πλανήτης θα χάσει τα έντερα του με αποτέλεσμα τον θάνατο του. Άρα κατά συνέπεια χωρίς αυτά δεν έχουμε ζωή πάνω σε αυτόν τον πλανήτη ούτε εμείς ούτε τα φυτά ούτε τα ζώα.

Το σώμα του είναι φτιαγμένο από δακτυλιοειδή τμήματα, ή δακτυλίους, τα οποία μοιάζουν με μια σειρά από μικροσκοπικά ντόνατς δεμένα σφιχτά μαζί. Ο κάθε δακτύλιος κινείται με τη βοήθεια δύο μυϊκών ομάδων. Η μία ομάδα, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, σχηματίζει έναν κύκλο γύρω από το σώμα του σκουληκιού. Κάτω από αυτό το στρώμα, η δεύτερη ομάδα εκτείνεται κατά μήκος του σκουληκιού. Το σκουλήκι κινείται διαστέλλοντας και συστέλλοντας αυτές τις αντίρροπες μυϊκές ομάδες και, καθώς κάμπτει τον έναν δακτύλιο μετά τον άλλον, το σώμα του κυματίζει με ρυθμικό παλμό.
Αν βάλετε στο χέρι σας έναν γεωσκώληκα, είναι βέβαιο ότι θα συσπάται και θα συστρέφεται. Το σκουλήκι αντιδράει με αυτόν τον τρόπο επειδή το σώμα του είναι γεμάτο από αισθητήρια όργανα—ως και 1.900 σε έναν και μόνο δακτύλιο. Αυτοί οι δέκτες δίνουν στο σκουλήκι την αίσθηση της αφής, τη δυνατότητα να γεύεται και την ικανότητα να εντοπίζει το φως.

Το σκουλήκι γαντζώνεται στο χώμα με τη βοήθεια μικρών, τριχοειδών προεξοχών οι οποίες ονομάζονται σμήριγγες. Κάθε δακτύλιος του σκουληκιού έχει ομάδες από σμήριγγες η λειτουργία των οποίων μοιάζει κάπως με τα κουπιά μιας βάρκας.
Βυθίζει τις σμήριγγες μέσα στο χώμα, σέρνεται μπροστά και μετά τις τραβάει έξω από το χώμα. Μπορεί να «κωπηλατεί» προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρησιμοποιώντας μια ομάδα σμηρίγγων κάθε φορά ή, αν φοβηθεί, μπορεί να στηρίξει το ένα άκρο του σώματός του ενώ μαζεύει γρήγορα το άλλο άκρο.

Τα χιλιάδες αισθητήρια όργανα και τα πολύπλοκα μυϊκά συστήματα συνδέονται με το εγκεφαλικό γάγγλιο, στο άκρο όπου βρίσκεται το στόμα του σκουληκιού. Πειράματα έχουν δείξει ότι εκτός από τις σωματικές τους ικανότητες, τα σκουλήκια έχουν μια περιορισμένη δυνατότητα μνήμης, και μάλιστα μπορούν να μάθουν να αποφεύγουν τον κίνδυνο.
Η γλοιώδης επιφάνεια του σκουληκιού, η οποία για πολλούς είναι τόσο αποκρουστική, στην πραγματικότητα επιτρέπει στο μικρό αυτό πλάσμα να αναπνέει. Έχει πορώδες δέρμα, και τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα απορροφούν οξυγόνο από τον αέρα ή από το νερό που περιέχει οξυγόνο ενώ απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η ανταλλαγή αερίων, όμως, μπορεί να γίνεται μόνο αν το δέρμα είναι υγρό. Αν κάποιο σκουλήκι αφυδατωθεί, σιγά σιγά θα πεθάνει.
Από την άλλη πλευρά, αν ένα σκουλήκι παγιδευτεί στη σήραγγά του στη διάρκεια δυνατής βροχής, η ποσότητα οξυγόνου στο νερό σύντομα θα εξαντληθεί. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα σκουλήκια έρπουν προς την επιφάνεια έπειτα από μια νεροποντή. Αν δεν βγουν από τη σήραγγα, θα πεθάνουν από ασφυξία.

Πάνω από 1.800 είδη γεωσκώληκων βρίσκονται στον πλανήτη μας. Κατοικούν παντού εκτός από τα πολύ ξηρά και πολύ ψυχρά μέρη της γης.
Καθώς τα σκουλήκια συστρέφονται στην επιφάνεια της γης, ενεργούν σαν μικροσκοπικοί αγρότες. Ενώ προχωρούν μασουλώντας κοπριά, χώμα και βλάστηση που αποσυντίθεται, παράγουν απόβλητα σε τεράστιες ποσότητες.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το πεπτικό σύστημα του σκουληκιού μετατρέπει τα θρεπτικά στοιχεία σε μορφές τις οποίες μπορούν να απορροφήσουν τα φυτά, και ως εκ τούτου τα απόβλητα των σκουληκιών είναι πολύ θρεπτικά για τα φυτά. Επιπρόσθετα, πολλοί επιβλαβείς μικροοργανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στην κοπριά και στη βλάστηση που αποσυντίθεται, καταστρέφονται περνώντας από τα έντερα του σκουληκιού. Έτσι λοιπόν, τα σκουλήκια καθαρίζουν το χώμα ενώ τρώνε. Αποτελούν ιδανική μηχανή ανακύκλωσης—αναπτύσσονται τρώγοντας απόβλητα ενώ παράγουν θρεπτική τροφή.
Τα σκουλήκια περιέχουν τα ίδια ωφέλιμα αμινοξέα με το βοδινό κρέας, περιέχουν 60 τοις εκατό πρωτεΐνη και 10 τοις εκατό λίπος καθώς και ασβέστιο και φωσφόρο.

Την επομένη φορά που θα καμαρώσετε τον κήπο σας… σκεφτείτε… δεν είναι μόνο δικό σας αποτέλεσμα κατά από την επιφάνεια που βλέπετε κρύβονται και εργάζονται για εσάς πολύτιμοι βοηθοί που ποτέ δεν ξεκουράζονται.
Μην ραντίζετε και μην λιπαίνετε με χημικά γιατί θα σκοτώσετε τους βοηθούς σας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ