Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΟΡΑΓΚΟ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/

Το Μποράγο  (Borago officinalis) ή Μποράγκο, Βοράτσινα ,Μπουράντζα ,Βόραγο, Βοράγινο, Αρμπέτα, Έχιον, Μποπράτσινο, Βούγλωσσο, Βοϊδόγλωσσα είναι ένα μονοετές βοτανο που προέρχεται από τη Συρία, αλλά ευδοκιμεί και στην Ευρώπη (κυρίως τη Μεσόγειο), τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική. . Η ονομασία του φυτού προέρχεται μάλλον από το γαλλικό bourrache που  σημαίνει μαλλιαρός ή τραχύς και περιγράφει τα φύλλα του. Ως βοτανο χρησιμοποιείται  εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι αρχαίοι το αποκαλούσαν Νηπενθές, με χρήσιμο μέρος του φυτού να είναι τα φύλλα του..
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Μποραγο χρησιμοποιείται κυρίως για ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά και  ρευματισμούς. Το βότανο  περιέχει σαπωνίνες, γλίσχρασμα, τανίνες, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, και αιθέριο έλαιο. Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό.
Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια  πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου  για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα. Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό.
Στη Γερμανία το μποράγκο αποτελεί το βασικό συστατικό της γνωστής πράσινης σάλτσας «Φρανκφούρτη», ενώ στην Αγγλία συμπληρώνει το διάσημο εγγλέζικο καλοκαιρινό ποτό που λέγεται «πιμς».
Το μποράγκο χρησιμοποιείται στη μαγειρική τόσο για τα φύλλα του,
όσο και για τα άνθη του, εμπλουτίζοντας γευστικά τις συνταγές μας. Τα ψιλοκομμένα φύλλα του,
όταν είναι φρέσκα δίνουν υπέροχη γεύση σε σαλάτες και σάντουιτς, τα πιο ώριμα φύλλα είναι ιδανικά για σούπες, ενώ τα μπλε άνθη του χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και διακοσμούν τα κοκτέιλ με τζιν.
Ακόμη, ολόκληρα φύλλα ή ματσάκια του μπορούν να περαστούν σε χυλό και να τηγανιστούν, προσφέροντας μία ξεχωριστή πρωτότυπη γευστική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ