Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Μυρώνι - Ανθρίσκος

To συναντούμε με τις ονομασίες μυρώνι, τσιλιμονιδιά, αρχάτζικος σκανδίκια, σκαντσίκα, κάντζικο, σκαντζίκι, μυριαλίδα, κτενόχορτο της Αφροδίτης.


Είναι φυτό ποώδες, μονοετές. Το βρίσκουμε στα χωράφια, λιβάδια και χέρσες περιοχές τον χειμώνα και την άνοιξη. Μπορούμε να το καλλιεργήσουμε σπέρνοντας επιφανειακά τους σπόρους το φθινόπωρο.

Τα άνθη βγαίνουν την άνοιξη στην κορυφή ανθοφόρων βλαστών σε απλές, ομπρελοειδείς ταξιανθίες και είναι μικρά με πέντε πέταλα.


Το μαζεύουμε από τον χειμώνα, όταν ακόμη τα φύλλα του είναι μικρά και τρυφερά, μέχρι την άνοιξη.
Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Απρίλιο ανάλογα με τον καιρό. Αν θέλουμε σπόρο, μπορούμε να αφήσουμε μερικά από τα πλέον εύρωστα φυτά να ανθίσουν και να καρποφορήσουν.
Ο σπόρος αυτών των φυτών θα μας δώσει δυνατά και ανθεκτικά φυτά την ερχόμενη χρονιά.

Το μυρώνι βοηθά τις κενώσεις του εντέρου, κάνει καλό στο στομάχι και είναι διουρητικό. Το αφέψημά του θεωρείται ωφέλιμο για το συκώτι, τα νεφρά και τη ουροδόχο κύστη. Παραδοσιακά θεωρούσαν ότι έχει και αφροδισιακές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν ως εμμηναγωγό.


Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, είναι τόσο διαδεδομένο, που θεωρείται ως ένα από τα πιο συνηθισμένα χορταρικά. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, μάλλον, θεωρήθηκε από την αρχαιότητα κιόλας ως χορταρικό των φτωχών.

Μαγειρεύεται με κρέας, ψάρι, όσπρια. Χρησιμοποιείται σε χορτόπιτες, σούπες, σαλάτες, ομελέτες. Έχει έντονη μυρωδιά και δεν τρώγεται σκέτο.
Τα φυτάαντιστέκονται στη μεταφύτευση, συνεπώς οι σπόροι πρέπει να σπαρθούν κατ ευθείαν στον κήπο. . Τα φυτά δεν έχουν αντοχή σε υψηλές θερινές θερμοκρασίες. Ο ανθρίσκος προσαρμόζεται εύκολα σε ζαρντινιέρες.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ