Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Αμειψισπορά

Από την ομάδα του fb Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ


Η αμειψισπορά  είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η εξάντληση του εδάφους από θρεπτικές ουσίες. Είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης πληθυσμού επιβλαβών οργανισμών σε πολλά συστήματα γεωργικής παραγωγής.
Δηλαδή η σωστή εναλλαγή των φυτών στα παρτέρια του λαχανόκηπου έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε  καλής ποιότητας έδαφος και η παραγωγή μας να εχει καλά αποτελέσματα χωρίς προσθήκες λιπασμάτων η άλλων ουσιών.
Αν λοιπόν επιλεγούμε τα κατάλληλα φυτά που θα διαδέχονται τα προηγούμενα φυτά μας τότε πότε δεν θα χρειαστούμε λιπάσματα.
Αν λοιπόν μετά από την εξαντλητική για το έδαφος πατάτα βάλουμε επίσης εξαντλητική ντομάτα στο παρτέρι μας τότε σίγουρα θα χρειαστούμε λίπασμα για να ενισχύσουμε το έδαφος.
Αν μετά την πατάτα μας καλλιεργήσουμε φασόλια θα ενισχύσουμε το έδαφος και θα το προετοιμάσουμε κατάλληλα για να δεχτεί μετά κουνουπίδι η μπρόκολο.
Έτσι θα εχουμε συνεχή παραγωγή στο λαχανόκηπο μας, εδαφοκάλυψη αλλά και ενίσχυση του εδάφους.
Χωρίζουμε το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο σε τρία τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά κάθε περίοδο, έτσι ώστε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα.
Α) Σαλατικά (π.χ. μαρούλια, λάχανα) Β) Καρποί (π.χ. ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά) Γ) Κόνδυλοι-ρίζες (π.χ. πατάτα, καρότο)
Επίσης από τον παρακάτω κατάλογο μπορούμε να συκγαλλιεργησουμε  κάποια φυτά τα οποία μας δίνουν  χλωρή λίπανση μαζι με τα φυτά που έχουν μεγαλη απαίτηση σε θρεπτικά συστατικά.
Φυτά με μεγάλη απαίτηση σε θρεπτικά στοιχεία
Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Αγγουράκια, Γογγύλι, Κόκκινο λάχανο, Σέλινο, Λάχανο άσπρο, Πατάτες
Φυτά με μέτρια απαίτηση σε θρεπτικές στοιχεία
Μαρούλι, Παντζάρια, Σκόρδο, Πράσο, Καρότα, Ραπανάκι, Σπανάκι, Καλαμπόκι, Πιπεριά, Μελιτζάνα, Τομάτα, Κρεμμύδι
Φυτά με μικρή απαίτηση σε θρεπτικές στοιχεία
Κουκιά, Σπανάκι, Φασολάκια, Αρακάς
Φυτά κατάλληλα για χλωρή λίπανση
Ραφανίδα, Σινάπι κίτρινο, Βίκος, Μπιζέλι, Σπανάκι, Ρεβίθια, Βαλεριάνα, Φατσέλια, Λουπινα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ