Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

ΚΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΑΥΓΑ

http://www.facebook.com/groups/mikrifarma/
Κλώσες δεν κάθονται όλες οι κότες αλλά τυχαίνει και χρονιά να μην ξέρεις τι να κάνεις.
Μεγαλύτερο ποσοστό να πετυχουμε κλώσα είναι να είναι από χωριάτικο  πουλί που έβγαλε κλώσα χωρίς να αποκλείουμε να πετυχουμε κλώσα από κλωσσομηχανη όπως έτυχα εγώ.
Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να αναγκάσουμε κότα που δεν κλωσαει από μονή της να κάτσει στα αυγά. Το πιθανότερο είναι αν καταφέρουμε να κάτσει να μην ολοκληρώσει την εκκόλαψη η να ποδοπατήσει τα αυγά.
Όταν λοιπόν το πτηνό θελήσει να βγάλει πουλάκια θα κακαρίζει αρκετές ημέρες πριν ψάχνοντας ιδανικό μέρος με έναν χαρακτηριστικό ήχο  (κλο-κλο-κλο).
Άλλες κάθονται μέσα στην φωλιά που  γεννάν οι άλλες κότες και άλλες γεννάν σε χωριστό μέρος προστατευμένο από το ανθρώπινο μάτι και μόλις μαζέψουν ένα ικανοποιητικό αριθμό αυγών για αυτές κάθονται από μόνες τους. Για αυτό καλό είναι να έχουμε πάντα κόκορα στο κοτέτσι μας σε αναλογία 7-8 κότες ένα κόκορα, για να έχουμε πάντα αυγά με σπόρο.
 Μόλις δούμε ότι η κότα μας κάθεται με εμμονή στα αυγά 2-3 ημέρες , ετοιμάζουμε το χώρο της κλώσας μας που καλό είναι να είναι απομακρυσμένη από τις άλλες κότες, πρώτων για να μην την ενοχλούν και δεύτερον αν βγουν τα πουλάκι να μην κινδυνέψουν να κακοποιηθούν από τις άλλες κότες και τα κοκόρια μας.

  1. Ετοιμάζουμε το καφάσι με καθαρό άχυρο βάζοντας κάποιο προϊόν για τις ψείρες ιδικά το καλοκαίρι

  1. Τοποθετούμε τόσα αυγά όσα μπορεί η κότα μας να σκεπάσει

  1. Το τοποθετούμε στον χώρο που θα μεταφέρουμε την κοτούλα


  1. Με αργές ήρεμες κινήσεις περνούμε την κοτούλα από όπου έχει κάτσει

  1. Και την βάζουμε ήρεμα στην φωλιά που έχουμε φτιάξει για να κλωσήσει. ( η μεταφορά καλύτερα να γίνει αργά το βράδυ που το πτηνό δεν θα αναστατωθεί τόσο γιατί δεν μας βλέπει. Μέχρι το πρωί θα έχει συνηθίσει την μυρωδιά του χώρου).

  1. Σκεπάζουμε την κότα με ένα άλλο καφάσι από πάνω για 24 ώρες έτσι ώστε να μην φύγει το πρωί και ψάχνει την φωλιά που ηταν πριν.
  2. Το πάνω καφάσι θα το αφαιρέσουμε την επόμενη το βράδυ
Εγώ την δική μου την έβαλα έξω σκεπασμένη με σκίαστρο για τον ήλιο και την δροσιά γιατί είναι Αύγουστος και κανει πολύ μεγαλη ζεστή μέσα στο κοτετσάκι που έχω για τις κλώσες. Έτσι έφτιαξα την φωλιά  στο προαύλιο του κοτετσιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ