Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΟΣΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΟΔΑ ΘΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ

http://www.facebook.com/groups/mikrifarma/

Οι τιμές σαπωνοποίησης στα διάφορα έλαια είναι:
Αβοκάντο = 0.133 
Αμυγδαλέλαιο = 0,136
Βούτυρο κακάο = 0,137
Βούτυρο καριτέ = 0,128
Ελαιόλαδο = 0,136
Ηλιέλαιο = 0,134
Καστορέλαιο = 0,128
Λάδι Καρύδας = 0,190
Μελισσοκέρι = 0,069
Σησαμέλαιο = 0,133
Σταφυλοκουκουτσέλαιο = 0,127
Τζότζομπα = 0,069
Φοινικέλαιο = 0,141


Πολλαπλασιάζουμε τα γραμμάρια  του κάθε λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή με την αντίστοιχη τιμή του για να βρούμε πόσα gγραμμάρια  καυστική σόδα NaOH θα χρησιμοποιήσουμε.
Δηλαδή

Αν θέλουμε 600 γραμμ ελαιόλαδο και 200 λάδι καρύδας κάνουμε το εξής:
(600x0,136= 81,6) + (200x0,190=38)= 81,6+38=119,6 γραμμάρια καυστική σόδα

ΑΛΛΑ…

Για να είμαστε σίγουροι ότι θα σαπωνοποιηθούν πλήρως όλα τα συστατικά και δεν θα περισσέψει καθόλου  καυστική σόδα NaOH στο τελικό προϊόν που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, αφαιρούμε ένα ποσοστό από αυτό.
Αυτό λέγεται υπερλίανση . μπορούμε να κάνουμε υπερλίανση από 5-10% η πιο συνηθισμένη είναι 5%
ΑΡΑ…
119,6 – 5%=113.62 γραμμάρια καυστικής σόδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ