Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012ΦΡΑΚΓΟΚΟΤΑ

Είναι τα παράξενα εκείνα κοτόπουλα με το πλουμιστό φτέρωμα στα χρώματα του λευκού μαύρου που δίνουν ένα κρι αποτέλεσμα.
Η φραγκόκοτα είναι ζώο μονογαμικό  έχει ένα σύντροφο για όλη της την ζωή.  Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα ζευγάρι και χαθεί ένα από τα δυο πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Επίσης στο κοτέτσι μας έχουμε ζευγάρια  όχι ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά γιατί θα ζευγαρώσει μονό με ένα.
Η φραγκόκοτα είναι σχετικά μεγάλο πουλί, 53-58 εκατ μήκος με ένα στρογγυλό σώμα και ένα μικρό κεφάλι. Ζυγίζουν περίπου 1,3 Kgr.
 Γεννά περίπου 20-30 αυγά και τα θηλυκά επωάζουν τα αυγά για 26-28 ημέρες, κατά κανόνα τους θερμούς μήνες του χρόνου.
Τα μικρά της αναπτύσσονται γρήγορα και σε μια εβδομάδα έχουν την ικανότητα να πετούν χαμηλά.
Εκείνο που πραγματικά είναι ένα πρόβλημα ειναι8 οι δυνατές  κραυγές που βγάζουν μόλις κατι τις αναστατώσει. Και αναστατώνονται παρά πολύ εύκολα. Ακόμα και με το αφεντικό τους, πόσο μαλών με κάποιον άγνωστο. Παρατήρησα ότι αναστατωθήκαν ακόμα και με την αλλαγή δοχείου για τροφή που έκανα. Το κοιτούσαν περίεργα και φώναζαν μέχρι να καταλάβουν ότι εκεί είναι η τροφή και να το συνηθίσουν. Άλλωστε αυτό τις κάνει και εξαιρετικούς φύλακες.
Το κρέας της φραγκόκοτας, είναι λίγο πιο σκούρο από των άλλων πουλερικών αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του. Στη γεύση μοιάζει πολύ με κρέας κυνηγιού (πέρδικας, φασιανού), ενώ η γεύση της βιολογικής φραγκόκοτας παραπέμπει σε … κατσικάκι φούρνου. Όταν καταναλώνεται σε μικρή ηλικία (φαραόνι) είναι περισσότερο εύγεστη και τρυφερή, καθώς το κρέας των μικρής ηλικίας πτηνών είναι πιο μαλακό, τρυφερό και νόστιμο
http://www.facebook.com/groups/mikrifarma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ