Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012
λαδοτύρι, το μερακλήδικο τυρί


Για να φτιάξουμε λαδοτύρι ακολουθούμε όλη τη διαδικασία για το τυρί φέταπου σας δείξαμε ήδη σε άλλη δημοσίευση μας με τη διαφορά οτι περνάει μια διαδικασία ελαφρής ξήρανσης και στη συνέχεια διατηρείται μέσα σε λάδι και μάλιστα εκτός ψυγείου! Αυτό σημαίνει φυσικά ότι είναι ιδανικό τυρί για εξοχικά που δεν έχουν ρεύμα.

Θα πάρουμε το τυρί φέτα μόλις το βγάλουμε απο την τσαντίλα μας και θα το κόψουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών σε πάχος.

Στη συνέχεια θα απλώσουμε μέσα στο καφάσι που έχουμε τυλιγμένο με ψιλή σίτα ή τούλι για να μη πλησιάζουν τα έντομα το τυρί μας.
Αφηνουμε το τυρί μας στον ήλιο ώσπου να σκληρήνει. Την άνοιξη το αφήνω 2 ημέρες στον ήλιο, μια ημέρα από τη μια πλευρά και μια ημέρα από την άλλη μεριά. Το καλοκαιρι που είναι ο ήλιος πιο δυνατός το αφήνω μισή μέρα απο την μια μεριά και μισή μέρα από την άλλη και είναι έτοιμο. Καλό είναι το καφάσι να το έχουμε κρεμασμένο κάπου ψηλά.


Για να είναι πιο νόστιμο το λαδοτύρι αλατίστε λίγο απο κάθε μεριά, αν το προτιμάτε ανάλατο μη βάλετε καθόλου αλάτι.

Αποθηκεύουμε το τυρί μας σε βάζο και γεμίζουμε το βάζο με καλής ποιότητας ελαιόλαδο για να γίνει αυτό που λέμε λαδοτύρι.

Φυσικα μπορείτε να πάτε κι ένα βήμα παρακάτω! Αν θέλετε προσθέστε και ρίγανη για άρωμα, προσωπικά εχω βάλει και πιπεριά τσίλι που του δίνει πικάντικη γεύση.
Δεν βάζουμε το λαδοτύρι μας στο ψυγείο όπως είπαμε. Καταναλώνεται μετά απο μια εβδομάδα αλλά θα σας προτείνω να το αφήσετε για το χειμώνα
http://www.facebook.com/groups/mikrifarma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ